Diákképzés Trénerképzés

ELTE továbbképzés

Alapok > Alapok Program
2012.07.16.

Pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismeretek a tanár-továbbképzésben

Egyedülálló programot indított az OTP Fáy András Alapítvány és a legnagyobb hazai pedagógusképző intézmény, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara

Az OTP Fáy András Alapítvány támogatásával az ország vezető egyetemének tanár-továbbképzésében pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási alapismeretek oktatására is felkészítik az érdeklődő pedagógusokat 2012 szeptemberétől. Ezzel Magyarországon először kerülnek a nem gazdasági végzettségű tanárok továbbképzési rendszerébe ezen ismeretek.

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására 2012. április 27-én került sor. A dokumentumot az OTP Fáy András Alapítvány részéről Vizi E. Szilveszter volt MTA-elnök, az Alapítvány kuratóriumának elnöke, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara részéről Hunyady György akadémiai rendes tag látta el kézjegyével.

Ennek értelmében - az Alapítvány kezdeményezésére és kiemelt támogatásával - az egyetem által meghirdetett, a pedagógus-szakvizsga megszerzése érdekében elvégzendő pedagógus-továbbképzési program részeként a hallgatók a 2012/2013-as tanévtől új szakirányt, a pénzügyi-gazdasági képzést is választhatják majd az ELTE PPK-n. A képzés az OTP Fáy Alapítvány által kidolgozott „Alapok Program" továbbfejlesztésével valósul meg, felhasználva az Alapítvány - a diákok pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási képzése terén megszerzett - tapasztalatait is.

A 2 féléves, 55 kreditpontot jelentő továbbképzés során az eredetileg nem gazdasági képzettségű pedagógusok sajátíthatják el a pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismeretek oktatásához szükséges tartalmi-módszertani ismereteket. A képzés célja, hogy a korszerű szakmai és módszertani ismeretekkel rendelkező tanárok munkájukkal elősegítsék a fiatal generációk pénzügyi-gazdasági kultúrájának fejlődését.

Az új tantárgypedagógiai képzés elindítását az is indokolja, hogy a készülő új Nemzeti Alaptanterv „Életvitel és gyakorlat" fejezetében hangsúlyosan szerepel a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatásnak szükségessége.

Az OTP Fáy András Alapítvány 2004 óta intenzíven foglalkozik pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási edukációval. Ekkor dolgozta ki Alapok Program elnevezésű, diákoknak szóló tréningjét, amelyet a 2008-ban akkreditált felnőttképzési tréningje követett.

Időközben a program több „frissítésen" esett át, melyet a törvényi változások, illetve az új eszközök használata indokolt, majd a 2011/2012-es tanévben teljesen megújult. 2012-ben a tanárokat célzó programhoz az Alapítvány egy hatékonyabb utat választott a pedagógusok eléréséhez: a tanár-továbbképzést. Ebben lett partnere az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kara (ELTE PPK), amely beépíti tanrendjébe az Alapok Program tudásanyagán alapuló képzését.

Az együttműködéssel a magyarországi felsőoktatásba, ezen belül kiemelten a tanár-továbbképzésbe a lehető legmagasabb szinten és leghatékonyabban beépül a középiskolásokat célzó pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási edukációs program, ezen belül mind az ismeretanyag, mind az ennek átadásához szükséges hatékony módszertan.

FIGYELEM!

Tanár-továbbképző programunk a tavaszi meghirdetést és a jelentkezéseket követően 2012 szeptemberében elindult az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán a tájékoztatóban szereplő feltételek mellett.

A képzés jelenleg nem pályázható!