Önismereti, pályaválasztási és karrier előadás a budapesti Mintaiskolában

Hírek > Hírek

Pályaorientációs foglalkozást tartott 2015. december 3-án az OTP Fáy András Alapítvány karrier-tanácsadója a Budai Középiskolában. A pályaorientációs foglalkozás célja az volt, hogy a pályaválasztás, önmenedzselés, jövőtervezés folyamatában segítse a bevont diákokat, s felkeltse érdeklődésüket az Alapítvány „CareerProgramme - Going beyond borders" című Erasmus+ projektjében kidolgozás alatt lévő, várhatóan 2016 februárjától elérhető középiskolai modulok iránt.

 

Az előadás bevezetőjében elhangzott: ahhoz, hogy jó döntést hozhassunk a jövőnkkel kapcsolatban négy dolog szükséges:
1. Reális kép önmagunkról. Ebben az érdeklődésnek és különösen azoknak a tulajdonságoknak és képességeknek a feltérképezése fontos, melyek a későbbi pálya betöltéséhez szükségesek.
2. Széleskörű ismeretek a választható szakmákról.
3. A munkaerő piaci környezet ismerete. Figyelembe kell venni például azt, hogy milyen szintű a túlképzés, milyenek az elhelyezkedési lehetőségek az adott területen.
4. A képzési lehetőségekre vonatkozó ismeretek.

A diákok segítséget kaphattak abban, hogy milyen kérdéseket érdemes végiggondolni a jövőtervezés szempontjából, például: Mi az, amit szeretek csinálni? Ülnék egy helyen egész nap? Inkább fizikai munkát végeznék mint szellemit? Szeretem, ha nyüzsögnek körülöttem az emberek? Milyen tantárgyak állnak közel hozzám? Milyen munkaterületen tudom elképzelni magam 5-10 év múlva? Milyen területen jók a munkaerő-piaci kilátások? stb.

Az „Érdeklődési Irányok" kérdőív kitöltése, és feldolgozása volt az, amellyel a tanulók belekóstolhattak az önismereti munka egy kis szeletébe, a különböző szakmák felismerésébe, a jellegzetes szakmai jegyek meghatározásába. A feldolgozás során az egyes érdeklődési irányokhoz különböző pályaköröket rendeltünk, és feltérképeztük az egyes pályakörökhöz kapcsolódó foglalkozásokat, a számunkra szimpatikus foglalkozások között rangsort állítottak.

Egy foglalkozásbemutató kisfilmen keresztül a diákok képet kaphattak arról, hogy milyen jellegű ismereteket szükséges gyűjteniük az egyes szakmákról, hogy a döntésük minél inkább megalapozott legyen. Számos hasznos, öntájékozódásra alkalmas honlap, eszköz került ismertetésre, amelyek alapján a döntéshez szükséges további információk megszerezhetők.

A felvételi eljárással, a pontszámítás módszereivel és a felvételi jelentkezéssel kapcsolatban sok praktikus információ is elhangzott, ismertetésre került a SMART célok kitűzésének módszere és egy motivációs videó is segített a pozitív hangulatú lezárásban.

Fontos látni, hogy napjainkban a pályaválasztás nem egy egyszeri döntést jelent. Életünk során számtalanszor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy akár személyes fejlődésünk, akár a külső körülmények változása miatt változtatni kényszerülünk, esetleg új szakmát kell elsajátítanunk. Előfordulhat, hogy tíz vagy húsz év múlva az, ami most érdekel, ami most fontos nekünk, jelentőségét veszti, és más válik lényegessé számunkra. Másrészt külső tényezők is befolyásolhatnak, hiszen a gazdasági és a munkaerő piaci helyzet változásai a választott pályánkat is érinthetik. Ezért fontos most megérteni, hogy a jelenlegi pályaválasztás nem egy életre szóló választás, hanem egy irány, ami érdeklődésünknek, képességünknek jelenleg megfelel, és ami életünk során változhat.

A program végén az OK Oktatási Központ Karrieriskola programjának vezetője mutatta be, hogyan fog felépülni az európai uniós elvárásoknak megfelelő, fejlesztés alatt álló, önismereti elemeken alapuló 4*4 órás karrier tréningsorozat, melyen a középiskolás diákok vehetnek részt. Már a helyszínen több tanuló jelentkezett a 2016 februárjától induló tréningekre.


A fenti cikkben foglaltak csak az OTP Fáy András Alapítvány és a Fundatia Dreptul la Educatie véleményét tükrözi, és sem a Nemzeti Iroda (NCSSZI - Erasmus+ Ifjúsági Programiroda), sem az Európai Bizottság nem felelős a cikkben szereplő információk semminemű felhasználásáért.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez