Tudománydélután és Tudománydélelőtt a nyíregyházi OK Oktatási Központban

2016. május 26-án a nyíregyházi OK Oktatási Központban - a próbaüzem keretében - megrendezésre került a több tudományos előadást felvonultató, Tudománydélután nevet viselő szakmai esemény. Ennek párjaként - a nagy érdeklődésre való tekintettel - június 4-én további meglehetősen érdekes, figyelemfelkeltő programelemek kerületek bemutatásra a Tudománydélelőttön.

A két rendezvény során az előadások igen változatos témákba vezették be az érdeklődőket. Ezen kívül számos kísérletet, illetve módszertani bemutató láthattak a természettudományra és a technikai dolgokra nyitott látogatók a kísérletező tudósok közreműködésével.

A Tudománydélután első bemutatójára a „Lélegzik-e a gyertya? - fizikai jelenségek és következményeik" című előadásra Róka András előadásában került sor, aki a fizikai és kémiai kísérletek izgalmas világába vezette be a résztvevőket, akik közelről szemtanúi lehettek nagyobb hanghatással járó kísérletnek is. Ezzel párhuzamosan Fábry György beszélt arról, hogy „Miért és hogyan használjuk a kamerát a tudományban?". Ebben többek között arról hallhattak az érdeklődők, hogy hogyan is lehet a tudományt egy-egy kép segítségével közelebb hozni az ifjúsághoz, ezzel segítve a tanulási folyamatokat. A továbbiakban a nézők megismerkedhettek tudományos mérőeszközökkel a National Instruments bemutatásában, egy roboton keresztül részletesen beleláthattak a programozás rejtelmes világába, valamint a bátrabbak akár egy „EKG vizsgálatot" is kipróbálhattak. Ezzel egy időben Csörgő Tamás, kutató fizikus tartott egy figyelemfelkeltő bemutatót „A kvarkok háborúja - avagy a részecskék már a Rubik kockán vannak" címmel, majd ezt követően egy érdekfeszítő kártyajátékokkal koronázták meg a napot a diákok.

A Tudománydélelőtt során Sík András geográfus, bolygókutató bemutatásában az érdeklődők megtudhatták, hogy „Mikor találunk végre életet a Marson?", majd a „Genetika és helyszínelés" világáról Nagy Zsolt biológus-genetikus beszédében hallhattak. Ezután „Epilepszia - Ezer arc, közös vonások?" címmel egy érdekes előadást tartott Papp Péter neurobiológus, pszichológus, melyben néhány kutatás eredményeiről is információkat nyújtott. Eközben folyamatosan zajlottak a fizikai és kémiai kísérletek Molnár Janka Sára és Boldizsár Bálint - a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium diákjai - bemutatásában, melyben a bátrabbak részt is vehettek.

Az előadók mindkét alkalommal elkápráztatták a közönséget, akik jelezték, szívesen jönnek legközelebb is a nyíregyházi OK Oktatási Központ rendezvényeire, hiszen nemcsak a bemutatók voltak színvonalasak, hanem maga a helyszín is.