Új OK Oktatási Központ Nyíregyházán

Hírek > Hírek

Ezzel az Alapítvány a világszínvonalú, ingyenes pénzügyi-gazdasági képzéseivel már nem csak Budapesten, hanem Kelet-Magyarországon is intézményi keretek között tudja fogadni az általános és középiskolás gyerekeket.

A fiatalok számára kiemelten fontos, hogy megtanulják, hogyan lehet a kicsiből is sokat kihozni, a hátrányból előnyt kovácsolni és a hiányok helyett a meglévő potenciális lehetőségeket észrevenni és kihasználni, vagyis jövőtudatosan élni, tervezni - hangzott el az OTP Fáy András Alapítvány nyíregyházi OK Oktatási Központjának ünnepélyes megnyitóján. Ezzel az Alapítvány a világszínvonalú, ingyenes pénzügyi-gazdasági képzéseivel már nem csak Budapesten, hanem Kelet-Magyarországon is intézményi keretek között tudja fogadni az általános és középiskolás gyerekeket.

Nyíregyháza, 2016. június 01. Nyíregyháza életében már jelenleg is fontos szerepet tölt be az OK Projekt, ugyanis az OTP Fáy András Alapítvány által létrehozott pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási oktatási program 2014 óta működik a városban és környékén. Az itt dolgozó alapítványi trénerek mobil eszközparkjukkal, iskoláról iskolára járva, az elmúlt két évben mintegy 10 ezer gyermeket oktattak a térségben.

A nyíregyházi főtéren álló Takarékpalotában, egy korábbi bankfiók helyén, a mai ünnepélyes átadót követően hivatalosan is megnyitotta kapuit Magyarország második OK Oktatási Központja.

„Itt már intézményi keretek között várják a térségből naponta idelátogató mintegy 60-80 általános és középiskolás gyermeket, akik világszínvonalú pénzügyi-gazdasági képzéseken vehetnek részt. Ez pedig újabb mérföldkő a jövő generációjának pénzügyi képzésében." - jelentette ki Vizi E. Szilveszter, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumi elnöke. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke hozzátette: „A nyíregyházi oktatóközpont azzal a céllal jött létre, hogy az egyedi módszertanra és saját kidolgozású tananyagra alapozott oktatási modulokat ebbe a dinamikusan fejlődő régióba is eljuttassák."

Példaértékű kezdeményezésnek tartja az OK Projekt első vidéki intézményének létrehozását az OTP Bank Északkelet-magyarországi régiójának vezetője. Barkó József úgy véli, mindannyiunk közös érdeke, hogy a vidéki, hátrányosabb helyzetben élő, kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokat még inkább támogassuk és biztosítsuk számukra is, hogy részt vehessenek az OK Oktatási Központ különleges, pénzügyi tudatosságot fejlesztő edukációs programjain.

A nyíregyházi intézmény egyik sajátossága, hogy nem csak gyerekek oktatására szolgál majd, hanem egyfajta rendezvényhelyszínként is működik majd.

„A régió és hazánk meghatározó vállalataként az OTP Bank kiemelt feladatának érzi a társadalom pénzügyi tudatosságra nevelését, különösen a családok és a fiatalok pénzügyi kultúrájának folyamatos fejlesztését. E cél elérése érdekében nyitotta meg több mint 3 éve az OTP Bank által támogatott OTP Fáy András Alapítvány OK Oktatási Központját Budapesten, illetve most Nyíregyházán." - hangsúlyozta Nagy Zoltán Péter.

Az OTP Bank marketing- és kommunikációs igazgatója szerint az eddigi kiemelkedő eredmények mutatják, hogy a mai fiatalokban megvan a tanulni akarás, az új ismeretekre való nyitottság, ezért különösen fontos, hogy mindenki számára biztosítsák a központ által alkalmazott, Európa-szerte is egyedülálló, ingyenes oktatási programot.

Nagy Zoltán Péter elmondta, hogy az intézményben végzett speciális oktatással, a 21. században nélkülözhetetlen, korszerű és nem utolsósorban korosztály-specifikus pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismeretek átadásával segítenek eligazodni diákok ezreinek a mindennapi életben.

 

HÁTTÉR:

Az első OK Oktatási Központ Budapesten, 2012 őszén nyitotta meg kapuit. Az intézmény oktatási módszerének középpontjában a szórakoztatva tanítás áll, vagyis a fiatalok úgy tanulhatnak a pénzügyi ismeretekről, hogy közben pozitív élményeket szereznek, játékos feladatokat oldanak meg, a hallottakat rögtön a gyakorlatban is alkalmazhatják. Az intézmény - bár szakemberei már számos vidéki és határon túli középiskolában is megfordultak - egyre több magyarországi régióba szeretné eljuttatni pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismeretanyagait.

A budapesti és a nyíregyházi központ mellett a projekt három év alatt nemzetközivé fejlődött:

  • 2014-től a nemzetközi terjeszkedés első állomásaként az OTP Bank Romania támogatásával létrejött az „Oktatáshoz való jog" elnevezésű alapítvány, amely a 2014/2015-ös tanévben Románia különböző városainak diákjait indította el a jövőtudatosság útján pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismereteket átadó tréningjeivel.
  • 2015 októberétől Szlovákiában az OTP Ready Alapítvány adaptálta az OK módszertanát a középiskolások oktatásához. 
  • Nyíregyházán és környékén 2014 tavaszától utazó trénerek végezték az általános és középiskolás diákok oktatását, 2016 májusától pedig megkezdődött a próbatanítás a központban. A program két éve alatt mintegy 10 ezer diákot értek el.

 

Évente 30 000 megszólított diák
- 20 000 diák vesz részt valamilyen tréningen
- 10 000 diák, akik valamilyen rendezvényen, programon találkoznak a központtal

Tréningek:
Jelenleg 37 különböző tréning van a kínálatban, a 2 órás minitréningtől, az alap (évfolyam-specifikus) modulokon keresztül a tematikus, illetve külső helyszíni tréningekig.

A budapesti OK Oktatási Központba érkező általános és középiskolás fiatalok már tudják, itt tényleg más oktatási keretekkel találkoznak, mint amit az iskolában megszokhattak. A tréningek életkorra szabottak, így mindenki a számára legbefogadhatóbb formában kapja meg azokat az alapismereteket, amelyek birtokában magabiztosan mozoghat a pénzügyek világában.

Az OK Oktatási Központ számos olyan tréninget tart, mely életkortól függetlenül, minden diák számára látogatható, ilyen például a „Média és üzlet" elnevezésű modul is. Tréningjeinket frissítjük, a világ aktuális trendjeihez igazítjuk.

Az intézményben oktató fiatal trénerek a diákokat az őket érdeklő témákon keresztül közelítik meg, illetve inspiratív pedagógiai elemekre épülő újszerű és meggyőző oktatási módszerrel dolgoznak. Nagyon fontos, hogy a résztvevők a tréningek során nemcsak lehetőséget kapnak arra, hogy többek között a pénzzel kapcsolatos érzelmekről, értékválasztásról, alapvető gazdasági fogalmakról játékos formában tanuljanak, de közben észrevétlenül, szórakozva ismerkednek meg a gazdasági világgal és sajátítanak el egy felelősebb világszemléletet.

Ugyan az Alapítvány már több éve működtetett pályaorientációt és karriertervezést segítő programot, a társadalmi igényeket érezve, valamint a fiatalok jövőtudatossága fejlesztésének érdekében az OK Projekt részeként 2014 őszén elindította átfogó karrierprogramját, amely során a résztvevők szert tehetnek a pályaválasztáshoz szükséges önismeretre, az életvezetésüket segítő önmenedzsment fogásokat sajátíthatnak el, továbbá betekintést nyerhetnek a munka világába és az egyes szakmák sajátosságaiba is.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások ehhez a cikkhez